ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                Κοινοποίηση         : Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

: Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.

: Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά

: ΙΣΑ

: ΙΣΠ

: ΟΕΝΓE

: 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ

Αθήνα, 03/06/2020

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τον τρόπο λειτουργίας της ΜΕΘ Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργικών ασθενών στο Νοσοκομείο Αττικόν, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες από την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις και στηρίζει το σχετικό αίτημα  των αναισθησιολόγων της Β’ Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της.  

Η συγκεκριμένη μονάδα με την παράτυπη ονομασία  Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργική Μονάδα Μετά-Αναισθητικής Φροντίδας (Κ/Θ/Α-ΜΜΑΦ) ανήκει στην Αναισθησιολογική κλινική του νοσοκομείου και πραγματοποιεί έργο ΜΕΘ. Σε αυτήν νοσηλεύονται  βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένοι συχνά για πολλές μέρες, οι οποίοι πολλές φορές εμφανίζουν ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και χρήζουν πολλαπλής υποστήριξης. Η λειτουργία της μονάδας αυτής από αναισθησιολόγους και όχι από εξειδικευμένους ενταντικολόγους δεν  πληροί τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις (ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΣΥ: αριθμός απόφασης 2 της 256 ολομέλειας 24/6/2016 ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας μονάδων εντατικής θεραπείας ).

Είναι απαραίτητο από τη νομοθεσία και επιβάλλεται από τους κανόνες ορθής και ασφαλούς νοσηλείας  των παραπάνω ασθενών  η λειτουργία της συγκεκριμένου τμήματος ΜΕΘ να πραγματοποιείται από Εξειδικευμένους εντατικολόγους και όχι από αναισθησιολόγους  που έχουν προσληφθεί από το Ελληνικό Κράτος για να παρέχουν υπηρεσίες Αναισθησιολογίας και δεν είναι ασφαλές να παρέχουν υπηρεσίες Εντατικής Θεραπείας.

Απαιτούμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Αττικόν, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την λειτουργία του τμήματος αυτού με τον τρόπο που προβλέπεται από τη νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής νοσηλεία των ασθενών.