ΠΡΟΣ ΤΙΣ 3ΜΕΛΕΙΣ, 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΝΑΠ
Αθήνα, 13/11/13
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥΣ
Ο Γολγοθάς της Δημόσιας Υγείας.
Πόσο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα νοσοκομεία;
Δραματική μείωση διαπιστώνεται στη δημόσια δαπάνη για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα: Το 2009 ήταν 2,9 δις, προοδευτικά μειώθηκε στο 1,9 δις, για το 2013 και για το 2014 ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας το ποσό των 1,6 δις. Συνολική μείωση τα τελευταία χρόνια περίπου 45%.
Οι επιπτώσεις από τη μείωση είναι τραγικές και τις βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και στα μεγάλα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το νοσοκομείο της ΝΙΚΑΙΑΣ, το ΑΤΤΙΚΟΝ και αποκορύφωμα ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, που χρειάζεται 23,5 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες μέχρι το τέλος του 2013.
Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ελλείψεις, από τα πιο απλά υλικά μέχρι τα αντιδραστήρια και άλλα υλικά υψηλού κόστους, δυστυχώς δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Όλο το κόστος μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους ασθενείς, που δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα φάρμακά τους.
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους. Ενώ το 2009 είχαν πιστωθεί περίπου 2,5 εκατ. ευρώ γι’ αυτές τις κατηγορίες, το 2013 με τα 3 εκατομμύρια των ανασφάλιστων το κονδύλι αυτό δεν ξεπερνάει τις 650 χιλιάδες ευρώ. Το δε κράτος καλεί τα νοσοκομεία ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας αυτών των κατηγοριών είτε με ίδια έσοδα είτε αναγκάζοντας τα πιο οικονομικά εξαθλιωμένα στρώματα να ξεπουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να βρουν την υγεία τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο, ειδικά τα τελευταία, καταστρέφεται οικονομικά το 2,5 % των νοικοκυριών για να εξασφαλίσει την υγεία του.
Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορέσουν οι υγειονομικοί να παράσχουν ασφαλείς υπηρεσίες σε όσους το έχουν ανάγκη. Σε αντίθετη περίπτωση τα πλείστα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν άμεσα!
Είναι απαράδεκτο να καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας με το 5ευρω, το 25ευρω ακόμα ακόμα και με κατασχέσεις, αφού τα χρέη του ανασφάλιστου προς το νοσοκομείο απαιτούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις Δ.Ο.Υ.
Η γενναία χρηματοδότηση των νοσοκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό εμποδίζεται από τη δανειακή σύμβαση, είναι όμως όρος απαραίτητος για την επιβίωση του λαού μας.
Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί, δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε την υγεία των κατοίκων αυτής της χώρας στο όνομα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο και της υποταγής στις ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Καλούμε τις Επιτροπές της ΕΙΝΑΠ σε όλα τα νοσοκομεία να διεκδικήσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση και να μην περιμένουν τίποτα από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για άντληση χρημάτων από τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, γιατί δεν θα έρθει ποτέ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ