Προς τον Υπουργό Υγείας για την Υποστελέχωση των ΜΕΘ στα Νοσοκομεία 19/05/21

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

 

 Κοινοποίηση

: Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.

: Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά

: ΙΣΑ

: ΙΣΠ

: ΟΕΝΓE

: 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ

: ΜΜΕ

Αθήνα, 19/05/21

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επανέρχεται για το επείγον θέμα της ιατρικής στελέχωσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής γιατί παρά τις κατ’ επανάληψη πρόσφατες καταγγελίες μας, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία διορισμού επιμελητών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Αττικόν, Ασληπιείου Βούλας, Νίκαιας, Θριασίου και Τζανείου. Ενώ οι διαδικασίες στα συμβούλια επιλογής της 2ης Υ.Πε. έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πάνω από δύο μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν προωθούν τους διορισμούς των εντατικoλόγων επιμελητών.

Ταυτόχρονα, παρατείνονται απαράδεκτα πολλές αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, μια κατάσταση που πλήττει ιδιαίτερα τις ΜΕΘ των νοσοκομείων, Τζάνειο (9 κλίνες ΜΕΘ non- Covid συν 10 κλίνες ΜΕΘ Covidίσον 19 κλίνες σύνολο με 9 έως 11 εφημερίες τον μήνα για κάθε γιατρό) και Νίκαιας (24 κλίνες ΜΕΘ non- Covid επίσης με υπερεφημέρευση των γιατρών). Οι δεσμεύσεις που ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα για έκδοση των ΦΕΚ διορισμών και για άρση των μετακινήσεων δεν υλοποιήθηκαν.

Απαιτούμε άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση:

  • Να γίνουν επιτέλους οι διορισμοί των επιμελητών ιατρών.
  • Να αρθούν οι μετακινήσεις έτσι ώστε ενόψει των προγραμμάτων εφημεριών Ιουνίου και εξής να έχουν επανέλθει οι γιατροί εκεί που είναι οι οργανικές τους θέσεις.